Nowe menu jesień–zima w Restauracji Zamku Królewskiego w Niepołomicach
Od 1 października w Restauracji Zamku Królewskiego w Niepołomicach obowiązuje nowe menu przygotowane specjalnie na sezon jesienno-zimowy. Karta dań nawiązuje do tradycji kuchni polskiej, wzbogaconej o nowoczesne akcenty i autorskie pomysły Szefa Kuchni.
Jesień i zima to czas, w którym na stole królują grzyby, gęsina, dziczyzna, rozgrzewające przyprawy oraz słodkości inspirowane zimowymi wieczorami. Nowa karta została stworzona tak, by oddać atmosferę tej pory roku – pełną aromatów, głębokich smaków i kulinarnego ciepła.
Wśród dań, które szczególnie wpisują się w jesienny charakter menu, znalazły się m.in.:
- krem z leśnych grzybów z kozim serem i pudrem grzybowym,
- gulasz z dziczyzny z kluskami z batata, borowikiem i kozim serem,
- pierogi faszerowane gęsiną z dynią i żurawiną,
- policzki wołowe z puree chrzanowym, buraczkiem i wiśniami,
- żurek zamkowy serwowany w czarce chlebowej,
- fondant czekoladowy z lodami waniliowymi i słonym karmelem.
Nowa karta podkreśla sezonowość i staropolskie smaki w odświeżonej, eleganckiej formie. To zaproszenie do kulinarnej podróży, którą najlepiej odbyć w zabytkowych wnętrzach Zamku Królewskiego, w atmosferze sprzyjającej zarówno kameralnym spotkaniom, jak i uroczystym kolacjom.
Restauracja czynna jest codziennie od wtorku do niedzieli, w godzinach 12:00–20:00. Zapraszamy do odwiedzin i rezerwacji stolików tel. 538 307 744
Daty i Rezerwacja
Telefon: 538 307 744
Szczegóły menu
Zobacz menu w pliku PDF: